Danese

 
 
 

Velkommen til Wines of Chile, din vigtigste kilde til information om chilensk vin. Her kan du finde information på dit eget sprog om Chile som et Vinfremstillende Paradis såvel som dets Vinhistorie, Vinregioner og Druesorter.

For mere uddybende information om chilensk vin og Chile gå til hovedsiden på engelsk.

460 års historie

01

Vindruen (Vitis vinifera) ankom for første gang til Amerika med de første spanske missionærer. Selvom der var blevet plantet vinstokke i andre dele af regionen, fandt man først egnet jord til at producere vin-værdige druer, da stokkene kom til Chile i midten af 1500-tallet. Chiles første vingårde blev tilplantet med den spanske País-drue, som ligner den Californiske Mission-drue.

Rejser over Atlanten i 1800-tallet gjorde international udveksling mulig, og rige chilenere, som rejste til Europa, kom tilbage med først og fremmest franske skikke, mad, arkitektur og vindruer. Nye vingårde blev tilplantet med ædle franske sorter såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Carmenere, Sauvignon Blanc og Semillon, og vindistrikterne tættest på hovedstaden såsom Maipo, Rapel og Aconcagua blomstrede op.

Det altødelæggende udbrud af phylloxera, som skabte voldsom krise i Europa, var godt for Chile, som aldrig er blevet agrebet af dette insekt. Europæiske vinproducenter, som havde mistet deres vinmarker i hjemlandene, emigrerede til den Nye Verden og bidrog til væksten i Chiles voksende industri.

1990’ernes nyligere verdensomspændende vinboom placerede endnu engang Chile i rampelyset pga. dets fremragende vine til meget overkommelige priser. Mens interessen for chilensk vin voksede, udvidede Chile dets vinmarker og gjorde en ny opdagelse. I 1994 fandt man Bordeaux-sorten Carmenere gemt imellem stokkene på Merlot-vinmarkerne. Man troede, man havde mistet den til phylloxera-krisen, men fordi den havde fundet vej til Chile inden udbruddet, forblev den i sikkerhed, sund og rask godt gemt i de chilenske Merlot-vinmarker.

Chilensk vin er kommet langt på 460 år. Vingårdene har indlemmet den nyeste teknologi og grundig udforskning af nye og gamle områder har gjort, at vinproducenterne bedre kan udvælge det mest egnede miljø til druesorterne. Der plantes nu vin helt fra Elqui-dalen i nord til Malleco-provinsen i syd, og der eksperimenteres også endnu længere sydpå. Vinmarkerne breder sig over Andeskædens bjergsider og nærmer sig fortsat mere og mere havet, hvilket medfører stor variation i typen af unikke kvalitetsvine, der fortæller om deres oprindelse, som få vine i denne verden gør det.

Til trods for en næsten 500 år gammel vinproduktionsarv er Chiles vinindustri ung og frisk, og den udvikler sig frygtløst for at møde nutidens krævende verdensmarkeders behov. Man kan nu købe chilensk vin i mere end 90 lande på 5 kontinenter, og salget stiger fortsat sundt midt i disse stramningstider.

Klik her for mere information på engelsk.

Chile: Et Vinfremstillende Paradis:

En unik kombination af et mildt middelhavsklima og mangfoldige geografiske betingelser gør Chile til et ideelt sted for øko-venlig fremstilling af en bred vifte af vinstile. En bæredygtig vinavl er et logisk valg, og der er fremgang i økologiske og biodynamiske vinmarker. Faktisk er verdens største økologiske vingård lige her i Chile, hvor naturen sørger for alt hvad vinstokkene har brug for til at producere de fineste druer til den vin, som nutidens økologiorienterede og værdibevidste forbrugere kræver.

Hvad Gør Forskellen?

Chiles middelhavsklima giver de varme, tørre somre og kolde, regnfulde vintre, som vinstokkene elsker. Vækstsæsonen er en lang fest af dage med høj sol og temperaturer, der falder drastisk hver aften, og som skaber det store skift i dagstemperaturen, som vindruer har brug for til at udvikle friske frugtsmage, sprød syre, og i rødvinens tilfælde, den dybe farve, modne tanniner og et højt niveau af antioxidanter.
Det er ikke noget tilfælde, at Chiles klima er så perfekt til vindyrkning. Vinmarkerne er i høj grad påvirket af køligheden fra Stillehavet og Humboldtstrømmen, som starter i de iskolde vande nær Antarktis og flyder op til Sydamerikas vestkyst. Det er ejendommeligt, men når den kolde Humboldtstrøm når Chiles nordlige kystlinie, skaber den skyer og tåge men meget lidt eller ingen regn (og dermed bidrager den til at gøre Atacama-ørkenen til en af de tørreste på Jorden!)
Unik geografi og naturlige barrierer såsom Atacama-ørkenen i nord, Andeskæden i øst, Patagoniens isområder og Antarktis i syd og Stillehavet samt Kystbjergkæden i vest beskytter Chiles vinmarker mod skadedyr og giver landet en bred vifte af jordtyper. Det betyder, at der findes en enorm mosaik af terroirs, som giver grobund for en mangfoldighed af fine vine i alle prisklasser.
Når det kommer til vin, er Chile ikke Langt men Bredt. I modsætning til hvad et kort måtte vise, er det ikke afstanden til Ækvator, der spiller den dominerende rolle i definitionen af Chiles terroirs, men snarere beliggenheden tæt på Stillehavet eller Andesbjergene. Chile har langt større mangfoldighed i jordtyper og klima fra øst til vest end fra nord til syd.

Højde i den østlige del af landet:

altitudAlt i Chile synes at være påvirket af de allestedsnærværende, isdækkede Andesbjerge, som tårner sig op over dalene under dem. I de senere år er der klatret flere og flere vinmarker højere op i forbjergene, hvor solen er længe om at komme frem over de østlige tinder, men den intensitet, som højden giver, opvejer dens sene ankomst. Vindstrømme stiger og svinder hver dag og skaber en stor forskel mellem høje og lave dagstemperaturer. Og det er lige hvad fyldige røde druer såsom Cabernet Sauvignon stortrives med.

 
Centralt placeret i Dalen:

centralChiles lange motorvej kaldet Panamericana går direkte igennem Central Valley, over floder, der flyder vest fra Andesbjergene og bugter sig rundt om dele af Kystbjergkæden, som stikker ind i landet her og der. Sorter som Carmenere forguder dette velafbalancerede miljø, hvor vejret er stabilt og jorden generelt fed.

 
Koldt ved Kysten:

costaEnhver, der har prøvet at svømme i Stillehavet, ved at det er koldt! Og det gør opmærksom på sin tilstedeværelse, når det slår op ad kysten og dækker landet med en tyk, kold tåge hver morgen. Det hele er blæst væk ved middagstid og giver plads for høj sol til vinstokkene… lige den type forhold, som koldklima-druer såsom Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir stortrives med.
Ligegyldig hvilken retning du kigger, gør Chiles mangfoldige geografi og gunstige klima Chile til det Logiske Vinvalg for nutidens forbrugere, der kræver god kvalitet og økologisk fornuftige dyrkningsmetoder.
Klik her for mere information på engelsk:

 

Vinregioner

Oprindelsessted: Coquimbo
Dal: Elqui

valle-elquiHvad har astronomer og vinavlere tilfælles? Klar himmel og rent lys. Elqui har begge dele. Her i den sydlige udkant af Atacama-ørkenen udøver solen sin magiske indflydelse på druerne dag efter dag, og stjernerne betager om natten.
Området har længe været kendt for dets borddruer, papajafrugter og andre frugter såvel som Chiles destillerede sprit Pisco. Men nye vinmarker ses i landskabet fra kysten til højt op i Andeskæden – op til 2000 meter over havets overflade. På disse marker produceres druer forbløffende resultater, særligt den spændende koldklima-drue Syrah.
Tilplantede hektarer: 508

 

Oprindelsessted: Coquimbo
Dal: Limarí

valle-limariLimarí-dalen er en både gammel og ny vinregion. Der blev plantet vinstokke for første gang i midten af 1500-tallet, men ny teknologi har ført vinavlere, der jager terroir, til at kaste et frisk blik på dette besynderlige område.
Stillehavets kølende Camanchaca-tåge kryber ind over dalen fra vest hver morgen og trækker sig tilbage, samtidig med at solen stiger op over Andesbjergene og bader vinstokkene i rent lys om eftermiddagen. Med mindre end 10 cm regn om året gør drypvanding det muligt, at vinstokkene kan blomstre, mens deres rødder breder sig dybt ned i den mineralholdige jordbund. Kombinationen skaber friske vine med en udtalt snært af mineraler.
Tilplantede hektarer: 1667

 

Oprindelsessted: Coquimbo
Choapa

valle-choapa
Choapa-dalen ligger på Chiles smalleste sted, hvor man ikke kan skelne Andeskæden fra Kystbjergkæden. Denne lille dal er inddelt i to områder, Illapel og Salamanca. Ingen af dem har etablerede vingårde endnu, men der produceres begrænsede mængder af høkvalitets Syrah og Cabernet Sauvignon-druer med megen syre og lav pH på vinmarker plantet på stenede bjergjorde.
Tilplantede hektarer: 136

 

Oprindelsessted: Aconcagua
Dal: Aconcagua

valle-aconcahuaDet 6.956 meter høje Mt. Aconcagua, det højeste bjerg i hele Amerika, tårner sig op over dalen, og dets snedækkede tinde giver dalen både skønhed og livsvigtigt vand. Røde druer har længe groet inde i dalen, men nye beplantninger ved kysten beviser dalens potentiale også for hvidvin.
Tilplantede hektarer: 1098

 

Oprindelsessted: Aconcagua
Dal: Casablanca

valle-casablancaCasablanca-dalen, som er en relativt ny aktør inden for vindyrkning, blev først tilplantet med vin midt i 1980′erne. Den vendte hurtigt et blad i Chiles vindyrkningshistorie. Chiles første koldklima-kystregion bød hurtigt på sprøde, friske vine, der fangede verdens opmærksomhed, og Chiles søgning efter nye terroirs blev skudt igang.
Tilplantede hektarer: 4142

 

Oprindelsessted: Aconcagua
Dal: San Antonio / Leyda

valle-sanantonioVinmarker spotter Stillehavets kolde klima, idet de kryber stadig tættere på kysten i denne relativt nye vinregion. Vinstokke klatrer på de bakkede bjergsider så tæt som 4 km fra havet og tester modet hos viljestærke vinavlere og pioneer-vinmagere. Arbejdet bliver betalt med sprøde, magre, mineralfriske hvidvine og krydrede rødvine, der får flere og flere til at gøre store øjne.
Tilplantede hektarer: 327

 

Oprindelsessted: Central Valley
Dal: Maipo

valle-maipoVinmarker strækker sig mod øst fra Santiago mod Andeskæden og vestpå mod kysten, således at der formes tre forskellige områder i Maipo-dalen, som er bedst kendt for sine velafbalancerede rødvine. Alto Maipo (høj-Maipo) rækker ind i udløberne af bjergene og producerer nogle af Chiles førende Cabernetvine. Central-Maipo er en af landets ældste og mest mangfoldige produktive regioner, og Kyst-Maipo – en relativt ny aktør – nyder godt af det kolde kystklimas indflydelse, som glider over og ind mellem Kystbjergene.
Tilplantede hektarer: 10.800

 

Oprindelsessted: Central Valley / Rapel
Dal: Cachapoal

valle-cachapoalRapel-dalen lige syd for Santiago er Chiles landbrugsmæssige hjerte og er inddelt i to vindyrkningsområder. Cachapoal, den nordligste del, er først og fremmest kendt for sine røde druer. Cachapoal Alto strækker sig mod øst ind i udløberne af Andesbjergene og producerer elegante, velafbalancerede Cabernetvine og røde blandingsvine. Længere vestpå mod Kystbergkæden får Peumo-området lige akkurat nok koldklima-indflydelse til at skabe et lunt, men ikke varmt, klima ideelt for områdets navnkundige, kraftige og frugtige Carmenere.
Tilplantede hektarer: 10.889

 

Oprindelsessted: Central Valley / Rapel
Dal: Colchagua

valle-colchaguaDen sydligste del af Rapel-dalen er en af Chiles mest kendte vinregioner, som har modtaget meget ros for dens kraftige Cabernet, Carmenere, Syrah og Malbecvine, og dens vine kan ofte findes højt oppe på verdenslisterne over førende vine. Størstedelen af vingårdene er centreret i den centrale del af dalen til trods for at nye beplantninger klatrer op ad bjergsiderne og udforsker den vestlige grænse mod havet.
Tilplantede hektarer: 23.368

 

Oprindelsessted: Central Valley
Dal: Curicó

valle-curicoMangfoldigheden regerer i Curicó, hvor der har groet mere end 30 vindruesorter siden midten af 1800-tallet. Da den er Chiles andenstørste vinregion, er vindyrkning dens primære industri.
Curicós nyere vinmagerhistorie startede, da den spanske producent Miguel Torres påbegyndte hans første rejse til den Nye Verden i 1970’erne og åbnede dørene for en bølge af udenlandsk investering i Chiles Ny Verdens-vinparadis.
Tilplantede hektarer: 19.091

 

Oprindelsessted: Central Valley
Dal: Maule

valle-mauleDenne traditionelle og længe oversete vindal - den største og en af de ældste – har på det seneste tiltrukket fornyet og velfortjent opmærksomhed. På vinmarker med gamle vinstokke, der ikke er kunstvandet, og som er langt ældre end de der passer dem nu kan huske, produceres spændende, naturligt balancerede blandede vinstokke af Carignan, Cabernet Sauvignon, Malbec og andre sorter, som endnu ikke er blevet identificeret. Nyere beplantninger omfatter Merlot, Cabernet Franc og Carmenere med skarp syre og saftig frugt.
Tilplantede hektarer: 31.483

 

Oprindelsessted: Sydlige Region
Dal: Itata

valle-itataDen nordligste del af Sydlige Regions tre dale, Itata er ingen nyankommen inden for vin. Nogle af de første vingårde blev tilplantet nær havnebyen Concepción i kolonitiden. Idag har regionen en blanding af gammelt og nyt, idet nye vinmarker, der plantes vertikalt, springer frem langs med de gamle vinstokke og giver rig mulighed for udforskning og vækst.
Tilplantede hektarer: 10.504

 

Oprindelsessted: Sydlige Region
Dal: Bio Bio

valle-biobioVarme dage og kolde nætter betyder en lang modningssæson, men Bio Bios større regnmængde, stærke vinde og brede landområder giver mere udfordrende betingelser end dem Chiles nordligere regioner oplever. Vindyrkning her kræver mere tålmodighed, håndelag og mod end i andre dale. Men et par modige har kastet sig ud i det og har investeret i nye tilplantninger af koldklima-sorter såsom Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir. De første resultater viser, at deres anstrengelser kan betale sig, idet de har opnået spændende vine med naturlig frisk syre.
Tilplantede hektarer: 3524

 

Oprindelsessted: Sydlige Region
Dal:Malleco

valle-mallecoMalleco er på nuværende tidspunkt Chiles sydligste navn, selvom forsøgsvinmarker er blevet tilplantet meget længere sydpå i Osorno. Man har opdaget, at området er usædvanlig godt for Chardonnay og forsøg med Pinot Noir har vist sig lovende, selvom megen regn og en kort vækstsæson gør området risikabelt for de fleste andre sorter.
Tilplantede hektarer: 17

 

Oprindelsessted: Sydlige Region
Dal: Osorno

Osorno er stadig meget på forsøgsstadiet. Den ligger 900 km syd for Santiago og har et meget lille område med vindruer. Der er endnu blevet sendt nogle vine på markedet, og fremtiden for vindyrkningen i området er stadig usikker pga. den ekstreme kulde og regnmængde.
Tilplantede hektarer: 5

Klik her for mere information på engelsk:

Druesorter

Chile har på nuværende tidspunkt 117.559 hektar vindruer fra Elqui-dalen til Osorno. Der vokser henved 50 forskellige sorter på Chiles vinmarker, af disse er 75% røde druer og 25% hvide. De vigtigste er:

Røde druer (88.703 hektarer):
Cabernet Sauvignon (40.766 hektarer)
Merlot (13.283 hektarer)
Carmenere (7.284 hektarer)
Syrah (3.513 hektarer)
Pinot Noir (1.413 hektarer)

Hvide druer (28.856 hektarer):
Sauvignon Blanc (8.862 hektarer)
Chardonnay (8.733 hektarer)
Viognier (309 hektarer)
Riesling (305 hektarer)

Klik her for mere information på engelsk.

Om Wines of Chile

wocWines of Chile er en organisation, der arbejder for at promovere chilensk vins kvalitet og image i hele verden. Den har kontorer i Santiago, London og New York såvel som repræsentanter i Canada, Irland og Danmark. Den arbejder også tæt sammen med ProChile for at udvikle og tilbyde promoverings- og uddannelsesprogrammer i Asien, Latinamerika og Europa. Wines of Chiles 72 vingårdsmedlemmer tilhører Vinos de Chile og repræsenterer 85% af Chiles vineksport på flasker.

Wines of Chiles hovedkontor i Chile
Telefon: (56-2) 218-0600
Addresse: Luis Pasteur 5280, Of. 402, Vitacura, Santiago de Chile

Klik her for yderligere kontaktinformation.