Wines of Chile » Danese » Vinregioner

Vinregioner

Dal: Elqui

060504030201

Oprindelsessted: Coquimbo

Hvad har astronomer og vinavlere tilfælles? Klar himmel og rent lys. Elqui har begge dele. Her i den sydlige udkant af Atacama-ørkenen udøver solen sin magiske indflydelse på druerne dag efter dag, og stjernerne betager om natten.
Området har længe været kendt for dets borddruer, papajafrugter og andre frugter såvel som Chiles destillerede sprit Pisco. Men nye vinmarker ses i landskabet fra kysten til højt op i Andeskæden – op til 2000 meter over havets overflade. På disse marker produceres druer forbløffende resultater, særligt den spændende koldklima-drue Syrah.

Tilplantede hektarer: 508

Dal: Limarí

0201

Oprindelsessted: Coquimbo

Limarí-dalen er en både gammel og ny vinregion. Der blev plantet vinstokke for første gang i midten af 1500-tallet, men ny teknologi har ført vinavlere, der jager terroir, til at kaste et frisk blik på dette besynderlige område.
Stillehavets kølende Camanchaca-tåge kryber ind over dalen fra vest hver morgen og trækker sig tilbage, samtidig med at solen stiger op over Andesbjergene og bader vinstokkene i rent lys om eftermiddagen. Med mindre end 10 cm regn om året gør drypvanding det muligt, at vinstokkene kan blomstre, mens deres rødder breder sig dybt ned i den mineralholdige jordbund. Kombinationen skaber friske vine med en udtalt snært af mineraler.
Tilplantede hektarer: 1667

Dal: Choapa

030201

Oprindelsessted: Coquimbo

Choapa-dalen ligger på Chiles smalleste sted, hvor man ikke kan skelne Andeskæden fra Kystbjergkæden. Denne lille dal er inddelt i to områder, Illapel og Salamanca. Ingen af dem har etablerede vingårde endnu, men der produceres begrænsede mængder af høkvalitets Syrah og Cabernet Sauvignon-druer med megen syre og lav pH på vinmarker plantet på stenede bjergjorde.
Tilplantede hektarer: 136

Dal: Aconcagua

04030201

Oprindelsessted: Aconcagua

Det 6.956 meter høje Mt. Aconcagua, det højeste bjerg i hele Amerika, tårner sig op over dalen, og dets snedækkede tinde giver dalen både skønhed og livsvigtigt vand. Røde druer har længe groet inde i dalen, men nye beplantninger ved kysten beviser dalens potentiale også for hvidvin.
Tilplantede hektarer: 1098

Dal: Casablanca

034025015

Oprindelsessted: Aconcagua

Casablanca-dalen, som er en relativt ny aktør inden for vindyrkning, blev først tilplantet med vin midt i 1980′erne. Den vendte hurtigt et blad i Chiles vindyrkningshistorie. Chiles første koldklima-kystregion bød hurtigt på sprøde, friske vine, der fangede verdens opmærksomhed, og Chiles søgning efter nye terroirs blev skudt igang.

Tilplantede hektarer: 4142

Dal: San Antonio / Leyda

04030201

Oprindelsessted: Aconcagua

Vinmarker spotter Stillehavets kolde klima, idet de kryber stadig tættere på kysten i denne relativt nye vinregion. Vinstokke klatrer på de bakkede bjergsider så tæt som 4 km fra havet og tester modet hos viljestærke vinavlere og pioneer-vinmagere. Arbejdet bliver betalt med sprøde, magre, mineralfriske hvidvine og krydrede rødvine, der får flere og flere til at gøre store øjne.

Tilplantede hektarer: 327

Dal: Maipo

0201

Oprindelsessted: Central Valley

Vinmarker strækker sig mod øst fra Santiago mod Andeskæden og vestpå mod kysten, således at der formes tre forskellige områder i Maipo-dalen, som er bedst kendt for sine velafbalancerede rødvine. Alto Maipo (høj-Maipo) rækker ind i udløberne af bjergene og producerer nogle af Chiles førende Cabernetvine. Central-Maipo er en af landets ældste og mest mangfoldige produktive regioner, og Kyst-Maipo – en relativt ny aktør – nyder godt af det kolde kystklimas indflydelse, som glider over og ind mellem Kystbjergene.
Tilplantede hektarer: 10.800

Dal: Cachapoal

04030201

Oprindelsessted: Central Valley / Rapel

Rapel-dalen lige syd for Santiago er Chiles landbrugsmæssige hjerte og er inddelt i to vindyrkningsområder. Cachapoal, den nordligste del, er først og fremmest kendt for sine røde druer. Cachapoal Alto strækker sig mod øst ind i udløberne af Andesbjergene og producerer elegante, velafbalancerede Cabernetvine og røde blandingsvine. Længere vestpå mod Kystbergkæden får Peumo-området lige akkurat nok koldklima-indflydelse til at skabe et lunt, men ikke varmt, klima ideelt for områdets navnkundige, kraftige og frugtige Carmenere.
Tilplantede hektarer: 10.889

Dal: Colchagua

0504030201

Oprindelsessted: Central Valley / Rapel

Den sydligste del af Rapel-dalen er en af Chiles mest kendte vinregioner, som har modtaget meget ros for dens kraftige Cabernet, Carmenere, Syrah og Malbecvine, og dens vine kan ofte findes højt oppe på verdenslisterne over førende vine. Størstedelen af vingårdene er centreret i den centrale del af dalen til trods for at nye beplantninger klatrer op ad bjergsiderne og udforsker den vestlige grænse mod havet.
Tilplantede hektarer: 23.368

Dal: Curicó

030201

Oprindelsessted: Central Valley

Mangfoldigheden regerer i Curicó, hvor der har groet mere end 30 vindruesorter siden midten af 1800-tallet. Da den er Chiles andenstørste vinregion, er vindyrkning dens primære industri.
Curicós nyere vinmagerhistorie startede, da den spanske producent Miguel Torres påbegyndte hans første rejse til den Nye Verden i 1970’erne og åbnede dørene for en bølge af udenlandsk investering i Chiles Ny Verdens-vinparadis.
Tilplantede hektarer: 19.091

Dal: Maule

030201

Oprindelsessted: Central Valley

Denne traditionelle og længe oversete vindal – den største og en af de ældste – har på det seneste tiltrukket fornyet og velfortjent opmærksomhed. På vinmarker med gamle vinstokke, der ikke er kunstvandet, og som er langt ældre end de der passer dem nu kan huske, produceres spændende, naturligt balancerede blandede vinstokke af Carignan, Cabernet Sauvignon, Malbec og andre sorter, som endnu ikke er blevet identificeret. Nyere beplantninger omfatter Merlot, Cabernet Franc og Carmenere med skarp syre og saftig frugt.
Tilplantede hektarer: 31.483

Dal: Itata

0201

Oprindelsessted: Sydlige Region

Den nordligste del af Sydlige Regions tre dale, Itata er ingen nyankommen inden for vin. Nogle af de første vingårde blev tilplantet nær havnebyen Concepción i kolonitiden. Idag har regionen en blanding af gammelt og nyt, idet nye vinmarker, der plantes vertikalt, springer frem langs med de gamle vinstokke og giver rig mulighed for udforskning og vækst.
Tilplantede hektarer: 10.504

Dal: Bio Bio

030201

Oprindelsessted: Sydlige Region

Varme dage og kolde nætter betyder en lang modningssæson, men Bio Bios større regnmængde, stærke vinde og brede landområder giver mere udfordrende betingelser end dem Chiles nordligere regioner oplever. Vindyrkning her kræver mere tålmodighed, håndelag og mod end i andre dale. Men et par modige har kastet sig ud i det og har investeret i nye tilplantninger af koldklima-sorter såsom Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir. De første resultater viser, at deres anstrengelser kan betale sig, idet de har opnået spændende vine med naturlig frisk syre.
Tilplantede hektarer: 3524

Dal: Malleco

0201

Oprindelsessted: Sydlige Region

Malleco er på nuværende tidspunkt Chiles sydligste navn, selvom forsøgsvinmarker er blevet tilplantet meget længere sydpå i Osorno. Man har opdaget, at området er usædvanlig godt for Chardonnay og forsøg med Pinot Noir har vist sig lovende, selvom megen regn og en kort vækstsæson gør området risikabelt for de fleste andre sorter.
Tilplantede hektarer: 17