Hvad Gør Forskellen?

Chiles middelhavsklima giver de varme, tørre somre og kolde, regnfulde vintre, som vinstokkene elsker. Vækstsæsonen er en lang fest af dage med høj sol og temperaturer, der falder drastisk hver aften, og som skaber det store skift i dagstemperaturen, som vindruer har brug for til at udvikle friske frugtsmage, sprød syre, og i rødvinens tilfælde, den dybe farve, modne tanniner og et højt niveau af antioxidanter.

Det er ikke noget tilfælde, at Chiles klima er så perfekt til vindyrkning. Vinmarkerne er i høj grad påvirket af køligheden fra Stillehavet og Humboldtstrømmen, som starter i de iskolde vande nær Antarktis og flyder op til Sydamerikas vestkyst. Det er ejendommeligt, men når den kolde Humboldtstrøm når Chiles nordlige kystlinie, skaber den skyer og tåge men meget lidt eller ingen regn (og dermed bidrager den til at gøre Atacama-ørkenen til en af de tørreste på Jorden!)

Unik geografi og naturlige barrierer såsom Atacama-ørkenen i nord, Andeskæden i øst, Patagoniens isområder og Antarktis i syd og Stillehavet samt Kystbjergkæden i vest beskytter Chiles vinmarker mod skadedyr og giver landet en bred vifte af jordtyper. Det betyder, at der findes en enorm mosaik af terroirs, som giver grobund for en mangfoldighed af fine vine i alle prisklasser.

Når det kommer til vin, er Chile ikke Langt men Bredt. I modsætning til hvad et kort måtte vise, er det ikke afstanden til Ækvator, der spiller den dominerende rolle i definitionen af Chiles terroirs, men snarere beliggenheden tæt på Stillehavet eller Andesbjergene. Chile har langt større mangfoldighed i jordtyper og klima fra øst til vest end fra nord til syd.

 

Højde i den østlige del af landet

Alt i Chile synes at være påvirket af de allestedsnærværende, isdækkede Andesbjerge, som tårner sig op over dalene under dem. I de senere år er der klatret flere og flere vinmarker højere op i forbjergene, hvor solen er længe om at komme frem over de østlige tinder, men den intensitet, som højden giver, opvejer dens sene ankomst. Vindstrømme stiger og svinder hver dag og skaber en stor forskel mellem høje og lave dagstemperaturer. Og det er lige hvad fyldige røde druer såsom Cabernet Sauvignon stortrives med.

Centralt placeret i Dalen

Chiles lange motorvej kaldet Panamericana går direkte igennem Central Valley, over floder, der flyder vest fra Andesbjergene og bugter sig rundt om dele af Kystbjergkæden, som stikker ind i landet her og der. Sorter som Carmenere forguder dette velafbalancerede miljø, hvor vejret er stabilt og jorden generelt fed.

Koldt ved Kysten

Enhver, der har prøvet at svømme i Stillehavet, ved at det er koldt! Og det gør opmærksom på sin tilstedeværelse, når det slår op ad kysten og dækker landet med en tyk, kold tåge hver morgen. Det hele er blæst væk ved middagstid og giver plads for høj sol til vinstokkene… lige den type forhold, som koldklima-druer såsom Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir stortrives med.
Ligegyldig hvilken retning du kigger, gør Chiles mangfoldige geografi og gunstige klima Chile til det Logiske Vinvalg for nutidens forbrugere, der kræver god kvalitet og økologisk fornuftige dyrkningsmetoder.
Klik her for mere information på engelsk: